← Back to projects

WINNINGTON ROAD

London

The project involved the demolition of the existing structure whilst supporting the retained front facade, as well as the excavation of an extensive basement that extends under the retained facade to within a metre of the front boundary, and 10m of the rear boundary. There was also the formation of new ground, first, and second floors, and a new roof.

The construction was contiguous piles around the perimeter faced with concrete, suspended reinforced concrete floors, and external walls of traditional brick to match the existing facade. The building has some breath-taking features, most notably the cantilevered Portuguese limestone round staircase with stainless steel feature balustrade with leather handrail. The walls to the stair are polished plaster, and the main entrance is stunning with Portuguese white limestone floors and feature wall. The floor under the stairwell is glass, looking down on the main rotunda which leads to the stunning 15m pool. This has an amazing feature backlit rear wall of fossil quartz suspended in blue resin.

The remainder of the basement has a glass-sided gym, a cinema, a fine-wine room, a snooker room, a garage for eight cars and a turntable. The staff accommodation is also located in the basement, consisting of two substantial rooms and a separate kitchen.